onsdag 17 september 2014

Emma Nordlander - Kattbarnen

Emma Nordlanders debutroman Kattbarnen ut­spelas någonstans i Småland. I centrum står tre syskon, Amos, Dalia och lilla Ella. På ytan kanske de ser ut som en familj som alla andra. I själva verket har deras tillvaro fullständigt rasat samman.

Amos besöker sin lillasyster Dalia på sjukhuset. Hon ligger i den sjuksal där deras mor ett år tidigare gick bort i cancer. Det står tydligt att Dalia har försökt att ta livet av sig. Väl hemma igen avtäcks vad som har hänt sedan moderns död. Deras far har under sorgearbetet helt enkelt lämnat barnen åt sitt öde. En lapp om att han åkt till Danmark är allt han lämnar efter sig.

Det blir barnens ansvar att överleva på egen hand. Amos har jobb på fabriken och Dalia tar hand om den arton månader gamla Ella. De blir en egen familj, de tre syskonen, med allt vad det innebär. Men det sker på bekostnad av så mycket. Dalia måste ge upp skolan och Amos tvingas slita hårt för att få pengarna att räcka. Källa: Adlibris

Denna lilla godbit snubblade jag över genom en av deltagarna i bokcirkeln. Kattbarnen är en kort, lättläst liten bok som kretsar kring en splittrad familj. Bitvis blir jag lite obekväm kring syskonens känslor för varandra, men jag anar att den isolering de utsätts för skapar förutsättningarna. En bra debut av Emma Nordlander.

Betyg: 5


Förlag: Norstedts
Sidor:173
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Ålder: >15 år
Bokus
Genre: skönlitteratur


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...