måndag 28 april 2014

Vibeke Olson - Amerikauret

-- Ja, de är trevliga, de amerikanska vägguren, säger magister Sundblad vänligt när jag skänker i kaffe.
Amerikanska väggklockan har vi sparat ihop till, Natan och jag. Vi har hjälpts åt. Han skoftade och jag reste ribb. Klockans tickande är så hemtrevligt, det skänker lugn.
När jag ser på väggklockan blir jag glad.
När jag ser på termometern pickar orosfågeln i hjärtat.

Det är sekelskifte också på Svartviks sågverk -- men det som märks mest är diskussionerna om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig?
Bricken är sjubarnsmamma. Det är trångt i köksrummet. Och ändå: när magister Sundblad föreslår att hennes äldste, Nikanor, ska skickas till läroverket i stan blir hon inte alls lika glad och stolt som Natan. Ska Nikanor tvingas iväg hemifrån och bli en främling bland sina egna? Källa: Libris

Jag har följt denna serie i fyra delar nu och det är en njutning att sätta sig in i livet för Bricken vid Svartvik. Vibeke gestaltar en svunnen tid alldeles utmärkt och jag som lyssnare får ta del av uppror med fackföreningar, döden, utbildning, fördomar och klasstillhörighet. Jag hoppas att författaren fortsätter att skriva om Bricken gärna med att det blir en resa till Amerika.

Betyg: 6

Förlag: Libris
Uppläsare: Odile Nunes (ny för denna del och gör ett riktigt bra jobb)
Speltid: 10 h 15 min
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Genre: historisk skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar