onsdag 26 mars 2014

Lena Einhorn - Siri

 "Mamma, jag är inte skapad för ett stilla hem med frid och rosendoft! Jag behöver strid för att bli lycklig!" Så förklarar friherrinnan Siri Wrangel, ett år efter mötet med författaren August Strindberg, för sin förkrossade mor sitt plötsliga uppbrott från man och barn och allt vad konventioner heter. Siri vill bli aktris, det har alltid varit hennes brinnande önskan, ända sedan hon var ett litet barn. Men en friherrinna, till råga på allt gift med en kapten i gardet, kan förstås under inga omständigheter stå på en scen.

Siri lämnar allt för August Strindberg. Hon välkomnas i hans konstnärskretsar och lyckas skaffa sig en skådespelarkarriär med debut och anställning på nationalscenen Dramaten. Men moderns bifall får hon aldrig. Och vad beträffar "strid" ska Siri snart få mer än hon rimligtvis kan ha önskat sig. Källa:bokus

Jag gillar familjen Einhorns böcker, framförallt Stefan Einhorns Änglarnas svar. Siri är inget undantag utan skapar intresse och kunskap. Författaren har baserat boken på brev som Siri von Essen skrivit baserat på hennes äktenskap med August Strindberg. Äktenskapet blir inte vad hon tänkt sig och trots löften om sterilitet fortsätter Siri att bli gravid vilket är tungt för hennes kropp och karriären på Dramaten. Boken är en psykologisk studie av både herr och fru Strindberg där ingen går riktigt segrande ur striden.

Betyg: 7

Förlag: Storyside
Uppläsare: Lena Einhorn
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Speltid: 11 h
Genre: historisk roman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar