lördag 2 november 2013

Joyce Carol Oates - Dykvinnan

M.R. Neukirchen är professor i filosofi och rektor för ett prestigefyllt universitet på den amerikanska östkusten. Hon är rakryggad, diplomatisk och alltid lika vänlig - värdefulla egenskaper för den som hanterar känsliga relationer till donatorer, bångstyriga studenter och äregiriga kolleger och som är ansikte utåt för ett lärosäte med fint men dessvärre inte fläckfritt rykte.

På väg till en stor kongress gör M.R. en spontan avstickare till sin barndoms trakter vid Great Snake River och får där oväntat kontakt med Dyflickan, som fyrtio år tidigare misshandlades svårt av sin mor och lämnades att dö i flodkantens dy. Innan slumpen såg till att hon blev räddad, bortadopterad och omdöpt till Meredith Ruth Neukirchen.

Det här en bitvis en svår bok att få rätsida på då författaren hoppar mellan tiden på ett anmärkningsbart sätt vilket gör det knepigt att hänga med då berättelsen hoppar mellan nutid, framtid och dåtid. Meredith kan t.ex. trilla i trappan, innan läsaren får veta hur det går tas man med tillbaka till hennes barndom eller en annan tid i hennes historia och det dröjer åtskilliga sidor innan fallet i trappan kommer tillbaka. Det går aldrig att vänja sig vid hoppen, framförallt för att många är fantasier skapat av Meredith själv. Författaren har ett fantastiska språk och en förmåga att engagera läsaren i den skrämmande och psykologiska berättelsen.

Betyg: 5

Förlag: Albert Bonnier förlag
Sidor: 477
Utgiven: 2012
Författarland: USA
Genre: thriller

2 kommentarer:

  1. Har bara läst en novell av Oates, men den gav definitivt mersmak!

    SvaraRadera
  2. ja, själv måste jag fundera lite mer på det.

    SvaraRadera