söndag 12 maj 2013

Ally Condie - Matched

Det här är ett tips jag fick av min gode vän Elisabeth. Vi gillar båda att läsa ungdomsböcker, framförallt med teman som kärlek, spänning, fantasy och en hel del mer.

Matched utspelar sig i framtiden, vårt samhälle har övergivits och ersatts av ett styrande där alla måste rätta sig in i ledet. För att rädda mänskligheten från förfall tar man bort den fria viljan, allt bestäms av samhället.

Cassie är andra generationen som fötts in i denna värld, det är snart dags för hennes 16 års dag och därmed hennes matchning. Under matchningen får hon äntligen ha på sig en vacker klänning, i samfundet ska alla bära likartade, enkla kläder. På matchningen kommer hon paras ihop med en kille som kommer bli hennes make. Allt är redan fastställt beräknat utifrån olika variabler för att ge optimalt resultat. Men när Cassies matchning ska visas på den stora skärmen förblir bilden svart, när väl bilden flammar till visar den hennes bästa vän Xander. Cassie är chockad då det är mycket ovanligt att ungdomar från samma stad matchas mot varandra. Har det blivit något fel? Samfundet gör aldrig fel och varför visar silverdosan en bild på Ky, när det borde vara Xander.

Jag gillar verkligen den här boken, den tillför något nytt och spännande. Jag har blivit lite överdoserad på zombie och magigenren inom postapokalyptisk läsning. Författaren har lyckats med det jag älskar med denna genre, nämligen intresset av förlorad kunskap t.ex. att kunna läsa och skriva. Böcker är en raritet som är förbjudna. Samfundet har valt ut 100 dikter, 100 tavlor och 100 sånger som invånarna får ta del av, allt annat har förstörts och är därmed förbjudna att äga eller använda sig av.

Det här var mitt första försöka att börja lyssna på engelsktalande ljudböcker, jag valde riktigt bra. Boken är fantastisk och uppläsaren Kate Simses som med sin röst framstår som 17. Jag har redan börjat lyssna på del två i trilogin och jag är än så länge inte besviken.

Betyg: 9

Förlag: Turtleback books
Uppläsare: Kate Simses
Utgiven: 2010
Speltid: 10 h
Författarland: USA
Övrigt: del 1 i Matched trilogin
Genre: ungdom

3 kommentarer:

  1. Jag är också väldigt sugen på att testa den här serien :)

    SvaraRadera
  2. Oh! Den här serien blev jag genast nyfiken på! Tack för tipset! :D

    SvaraRadera
  3. Rekommenderas till er båda

    SvaraRadera