onsdag 1 maj 2013

Alden Bell - The reapers are the angelsDet här blev lite av en överraskning för mig, jag hade förväntat mig en ungdomsbok utifrån temat postapokalyptisk undergång med zombietema. Istället fick jag en välskriven, utmanade och stark skildring sett ur ett barns perspektiv. Barnet är 14 år och heter Temple, hennes erfarenheter och visdom gör henne mer vuxen än gemene man. Ensamheten i ett land drabbat av The walking dead har gjort henne stark och hon har en överlevnadsinstinkt som kan jämföras med Wolverine. Medan den övriga världen försöker skapa små fungerade samhällen, föredrar Temple att gå sin egen väg, hon vill upptäcka världen och möter därmed en mängd olika människor och platser. Hennes mål är att nå Niagarafallen och få uppleva underverket med egna ögon.   

Det är en riktigt bra bok som hör hemma i postapokalyptiska zombievärlden, den är inte en ungdomsbok utan passar mer i vuxenvärlden. Den är hård, grym och bitvis vidrig, även om det inte blir alltför ”splattrig”. Författaren är noga med fantasifulla detaljer, Temple plockar gärna med sig föremål från en svunnen tid. Hon grubblar mycket kring vad de är och vad de kan ha använts till.  Boken rekommenderas för dig som gillar en kort exposé inom denna genre.

Betyg: 8

Förlag: Tor
Sidor: 302
Utgiven: 2011
Författarland: USA
Övrigt: Alden Bell är pseudonym för Joshua Gaylord
Genre: postapokalyptisk

3 kommentarer:

  1. Jag har inte läst en enda zombie-bok tror jag. Är detta något du skulle rekommendera som första?

    SvaraRadera
  2. Rekommenderar starkt Justin Cronins The passage (på svenska flickan från ingenstans).

    SvaraRadera
  3. Jag rekommenderar min toppfavorit. Flickan från ingenstans av Justin Cronin. Den har en alldeles lagom dos av den postapokalyptiska genren.

    SvaraRadera