lördag 9 februari 2013

Katerina Janouch - Sommarbarn

Sommarbarn är historien om en liten flicka, Katia, som föds i Prag 1964. När hon är fyra år gammal ockuperar Sovjetmakten hennes hemland. Pappan i familjen kämpar mot den nya regimen. Han blir snart kommunismens fiende. Familjen förföljs och 1973 tvingas de lämna landet. Det blir ett smärtsamt uppbrott. Från den älskade farmodern, från släkten, från en tillvaro Katia känner sig hemma i. Flykten går genom ett snötäckt Tjeckoslovakien. Så småningom kommer de till Sverige. Hon vet att de aldrig får återvända. Men det tar tid innan insikten sjunker in.

Mötet med det nya landet blir allt annat än lätt. Familjen kommer till ett Sverige i 70-talsskrud, generöst från socialtjänstens sida, mindre gästvänligt i mellanstadieskolan där Katia börjar. Det blir en kamp för att skapa sig en ny identitet. De vuxna kan vara skrämmande. Men hårdast är det bland barnen. När Katia så erbjuds en plats hos en svensk familj som "sommarbarn" ar hennes föräldrar tacksamt emot erbjudandet. Katia ska få en chans att bli svensk på riktigt. Här finns en möjlighet att lära känna det nya landet inifrån. Att anpassa sig är dock inte alltid enkelt.  Källa Bokus

 Jag är antagligen en av de sista i Sverige som inte läst något av författaren Katerina Janouch. Skönlitteratur med vardagstema tillhör inte mina favoriter men jag blev lockad av det historiska temat dvs. att handlingen utspelar sig under en tid då mina föräldrar föddes. Det är intressant att lyssna på när Katia beskriver det svenska skolsystemet i jämförelse med den danska. Dock tycker jag författaren är för sparsam med anekdoteter från 60-talet, jag vill ha mer beskrivningar och illustrationer av 60-talets Sverige både i helhet och i detalj.

Betyg: 5

Förlag: Pirat audio
Utgiven: 2007
Speltid: 8 h 11 min
Författarland: Sverige
Uppläsare: Anna Parrow
Genre: Skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Läste Sommarbarn för något år sedan och tyckte att den var så himla bra!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...