söndag 29 juli 2012

Ken Follett - Giganternas fall


Det här är en familjehistoria som sträcker sig genom början av 1900-talet. Varje familj består av ett antal, mycket olika medlemmar som lever sitt liv efter egna intressen och syften. De fem familjerna bor i skilda länder men deras öden är att mötas även om de kommer från USA, Ryssland, England, Tyskland och Wales. Vissa är uppväxta i kolgruvornas mörker eller i ett palats med glittrande ljuskronor. En del kämpar för bevarandet av det som varit och andra kämpar för förnyelse av det samhälle de lever i.

Ken Follett har lyckats med bedriften att sammanfläta spänning och romantik med det autentiska historiska flödet. Jag älskar den här boken från första sida till den sista. Ingen av karaktärerna tråkar ut med eftersom de har så skilda personligheter. Follett tar upp flera viktiga delar ur 1900-talets historia och väljer att sluta vid 1:a världskrigets fred. Boken är den första i en trilogi varav del 2 kommer till hösten där läsaren får fortsätta följa familjerna under 2:a världskriget och sedan kalla kriget. Vissa delar av historien har han tagit sig vissa friheter att fylla i med egna idéer där korrekt data saknas. Jag är dock glad och inspirerad av att någon återger historien på ett så bra och intressant sätt. Många känner inte till mycket om 1:a vk och rör ofta samman det med 2:a vk samt att man inte känner till viktiga händelser som varför det stora kriget startade, hur bildades NF och hur var livet för vanliga människor i olika länder i början av 1900-talet. Jag rekommenderar dig att läsa detta mästerverk som väl förtjänar högsta betyg.

Betyg: 10

Förlag: Bonnier
Sidor: 885
Utgiven: 2010
Originaltitel: Fall of gigants
Författarland: Storbritannien
Övrigt: Del 1 i Century Trilogin
Genre: Historisk skönlitteratur

6 kommentarer:

 1. Den lät bra. Skulle du rekommendera den till en som älskade hans bok Svärdet och Spiran? Haha är den uppbyggd på samma sätt? ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har faktiskt inte lätt Svärdet och Spiran men jag har läst andra recensioner där de säger att de är lika bra. Jag har beställt Svärdet och Spiran från bibblan eftersom jag är helt förhäxad av författaren.

  SvaraRadera
 3. En bok som jag definitivt kommer att läsa framöver.

  SvaraRadera
 4. Gör det rekommenderar den verkligen.

  SvaraRadera
 5. Jag blev " fast " för Follet efter ha läst Nålens öga oc sedan Kod Rebecca. High class, Därefter glimmade "Lejonens dal" till. Mellanliggande böcker fram till Giganternas Fall har varit gäspningar enligt mitt tycke. Grattis Ken Follet- du är på banan igen!

  SvaraRadera
 6. Längtar tills uppföljaren kommer, osäker om jag ska läsa den på engelska eller vänta på den svenska översättningen.

  SvaraRadera