fredag 30 december 2011

Jan Guillou - BrobyggarnaTre fattiga bröder växer upp i en liten fiskarby utanför Bergen. Bröderna är begåvade med färdigheter som de inte kan utveckla i den lilla byn. En välgörare bestämmer sig för att ge de tre bröderna en chans att utbilda sig vid en av Tysklands bästa skolor. I gengäld ska de hjälpa till att dra järnvägen från fram till Bergen. Ett farofyllt uppdrag som kommer ta dem flera år. 

Guillous nya storsatsning har tagit mig med storm. Jag är djupt imponerad av hur han återskapar delar av Europas historia i skönlitterär form.  Författaren gör ett bra val när han utgår från Norge istället Sverige, det gör berättelsen mer intressant då jag inte kan mycket om t.ex. Bergen. När sedan karaktärerna förflyttar sig ut i världen så är det logiskt att en framstående ingenjör drar sig till ett växande Tyskland. Att denna karaktär sedan hamnar i tyska Östafrika gör berättelsen mer upplysande och intressant.  

Det är synd att författaren inte tar upp brodern som flyr till England på grund av sin homosexualitet. Jag antar att Guillou kommer ta upp honom i nästa bok, som ännu inte fått något namn. 

Betyg: 8

Förlag: Pirat förlaget AB
Speltid: 24 h
Uppläsare: Tomas Bolme
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Genre: Skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Jag var också positivt överraskade av boken (är normalt inget Guillou-fan) och ser fram mot nästa.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig Lotten. Boken överraskade. Själv älskar jag också hans böcker: Fienden inom oss och Inte om det gäller din dotter. I dessa, framförallt den sista knyter han samman Ponti, Tanguy, Hamilton och Arn.

    SvaraRadera