fredag 15 juli 2011

Pittacus Lore - I am number four


John Smith ser ut som en vanlig tonåring och han gör sitt bästa för att smälta in som vem som helst på skolan. Tyvärr brukar inte vistelsen bli lång för John då han flyttar ofta flyttar runt. Hans guardian Henri har till uppdrag att träna och skydda John från de fruktade Mogadorians som invaderat deras hemplanet. Vid minsta misstanke om att de blivit upptäckta flyr John och Henri till en ny stad. Alex är en av åtta barn som lyckades fly från hemplaneten Lorien och som nu gömmer sig på Jorden. De är skyddade av en besvärjelse där de endast kan dödas i en viss sekvens. John är nummer fyra och de tre första har redan dödats vilket gör att han står näst på tur. Samtidigt börjar Johns krafter att visa sig vilket inte är det lättaste att dölja bland jämngamla tonåringar.

Jag gillar den skapande idéen med I am number four. På planeten Lorien lever invånarna i symbios med naturen vilket har gjort att de utvecklat krafter inom de olika elementen. En dag invaderas de av en främmande planet som är ute efter Loriens naturresurser. Trots sina elementkrafter lyckas invånarna inte besegra invasionsstyrkan. Innan allt är förlorat samlar de ihop ett antal barn och vuxna på ett flyktplan som sätter kurs mot planeten Jorden. Med andra ord en bra uppladdning för storyn. Tyvärr lyckas man inte leverera resten av berättelsen, visst är den bra men det blir för mycket tonårstjafs och Svenssonliv istället för att fokusera på en spännande science fictionberättelse. Den har stundom lyckats att prestera men det sker alltför sällan. Jag var dum nog att dessutom titta på filmatiseringen av boken efter utläsning, vilket var ett enormt misstag då filmen var katastrofalt dålig.

Jag läste nyligen att nästa bok i serien kommer ut i augusti och jag funderar fortfarande på om jag bör eller inte bör läsa den. Troligen blir det så :)

Betyg: 5

Förlag: HarperCollins
Sidor: 448
Utgiven: 2010
Filmatiserad: 2011
Författarland: USA
Övrigt: Pittacus Lore är pseudonym för Jobie Hughes och James Frey
Genre: ungdom, science fiction

2 kommentarer:

  1. Såg också filmen, men den kändes inriktad på en något yngre målgrupp än mig. Inte vidare bra.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Dåliga skådespelare och framförallt dumt att ändra om i manuset.

    SvaraRadera