lördag 25 juni 2011

Patrick Ness - Tystnaden i bruset

Tystnaden i bruset är del 1 i Kaostrilogin av Patrick Ness. Todd är den yngsta pojken i en stad som består av enbart män. Kvinnorna har utrotats i kriget mot Utangerna. Alla män är telepatiska vilket medför att de kan höra varandras tankar…hela tiden. Det går inte att stänga av bruset utan det är en del av vardagen även om många inte klarar av förmågan så bra. Todd kan också höra djurs tankar vilket inte är så upplyftande utifrån deras intelligensnivå. En krokodil säger enbart ”mat, mat” och Todds hund är mest intresserad av att berätta om bajs och ekorrar. En dag händer något makalöst då Todd upptäcker en ”lucka” i bruset. Luckan eller området är alldeles tyst och det existerar inte något brus. Tystnaden visar sig vara en annorlunda varelse - en flicka. Todd förstår inte varför hon fortfarande är i livet och varför stadens invånare nu börjar jaga honom och flickan. Under flykten får Todd lära sig sanningen om den Nya världen som han växt upp i.

Jag gillar när en bok biter tag direkt i läsaren från första sidan. Jag har fått upp ögonen alltmer för postapokalyptiska böcker. Patrick Ness har lyckats väva in nya element i genren på ett mycket naturligt sätt vilket gör att berättelsen blir spännande och jag som läsare försöker ständigt komma på teorier och lösningar till hemligheterna i den Nya världen. Tidigare inträffade händelser får sin förklaring ju mer historien kring Todd framskrider.

Berättelsens slut är abrupt och lockelsen att läsa nästa del torde vara stor. Dock har jag skapat teorin att en bok blir bättre om du väntar att läsa uppföljaren. Jag har tidigare läst nästa del i en trilogi eller en serie på en gång (om den utgivits). Tyvärr kan detta leda till att jag tröttnar litegrann och snabbläser för att nå slutet på berättelsen. Löningen på detta är att vänta några veckor och sedan njuta frukten av uppehållet.

Jag skulle gärna ha sett att Patrick Ness sparat några av ”hemligheterna” till resterande delar i trilogin, så att jag fått grubbla lite i uppehållet. Todds språk är fascinerande då han har en viss slang och brister till viss del i sitt ordförråd. Jag finner bara språket charmigt och det passar berättelsen.

Betyg: 8

Förlag: B Wahlströms
Författarland: USA
Utgiven: 2010 (The knife of never letting go, 2008)
Sidor: 420
Översättare: Ulf Gyllenhak
Genre: Ungdom, science-fiction


4 kommentarer:

  1. Intressant story - ytterligare en bok på min beställningslista...
    Till skillnad från dig känner jag att jag inte riktigt vågar börja läsa en serie (t.ex trilogi) förrän jag har alla delar, men kanske borde man tänka om och testa din teori att väntan kan göra det bättre? Hehe...

    Kan du inte för en lätt-störd persons skull (alltså min) lämna info om ur vilket perspektiv böckerna är skrivna?
    Alltså tredje person (I hope) första person (aj då...) eller rentav andra person (hujeda mig, går det?)

    Kul med en för mig ny författare! Tror inte jag hört talas om herr Ness förut.
    Tack för en utmärkt recension! /bokman

    SvaraRadera
  2. Visst är den bra! Och jag tycker du gör helt rätt i att vänta lite med de resterande böckerna. Känner ofta likadant.

    Just nu läser jag fjärde boken i True Blood-serien jag lånat av dig. Ska nog ta en paus igen efter den, men om du har femte boken kan du gärna ta med den när vi ses :)

    Ha det bra!

    /Elisabeth

    SvaraRadera
  3. Självklart ska jag ta med den och några till :) Jag har läst ut fler böcker den här veckan så mer recensioner kommer inom kort.

    SvaraRadera

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...