söndag 26 juni 2011

Johannes Källström - Offerrit

Offerrit är Örebroförfattaren Johannes Källströms andra bok. Hans debut Mörkersikt är enligt mig lysande och du kan läsa min recension under författarregistret.

I ett litet brukssamhälle börjar de styrande i kommunen alltmer gå på sina knän då ortens stora industri läggs ner. Kommunalrådet Svea Rudolfsson börjar inse att hennes samhälle snart kommer avfolkas om inget sker. Hon får kontakt med den välbärgade, designern Oscar Vigelius som erbjuder sig att gå in med pengar för ortens överlevnad. Det enda han kräver i gengäld är att alla i samhället välkomnar honom hem. Svea tycker anspråket är lite bisarrt men är nöjd med att få in pengar. Personer som är involverade kring projektet med Vigelius börjar plötsligt försvinna spårlöst och kvar finns endast tända ljus och bibelcitat. Vem är egentligen Vigelius?

I mörkersikt valde författaren att dela upp boken i olika short storys. Offerrit är dess motsats och består av en berättelse. Källström har en förmåga att lyfta fram skräckberättelser i det svenska folkhemmet. Han bok startar som en klassisk deckare och som vävs samman med allt mer skrämmande händelser. Tyvärr blir handlingen för lång och tråkig vilket framförallt beror på att den mest liknar en grå deckare. Jag är ute efter en hårresande berättelse som gör att jag inte vill släcka ljuset vid kvällstid, vilket jag fick i Mörkersikt. Persongalleriet är tråkigt och jag lockas inte att hänga med i handlingen utan skum läser för att se om slutet kan leverera en poäng som höjer mitt betyg.

Betyg: 5

Förlag: Massolit
Författarland: Sverige
Uppläsare: Anders Ekborg
Utgiven: 2010
Speltid: 13 h
Genre: thriller

4 kommentarer:

 1. Den här boken har stått länge i min bokhylla nu utan att jag har fått den där riktiga längtan att läsa den.

  Känner dock att jag måste göra det snart och förhoppningsvis kommer jag att tycka bättre om den än vad du gjorde :)

  SvaraRadera
 2. Jag ska hålla koll på din blogg och se om du recenserar den bättre.
  :)

  SvaraRadera
 3. Jag såg att man kunde anmäla sitt intresse för att vara med i en bokcirkel i Örebro. Gäller det fortfarande? Och gäller det även om man är kille och precis under 30-strecket? Vi läser också!:-)

  Om det anordnas någon cirkel efter juli (för jag har semester hela juli)så är jag väldigt intesserad!

  Jag kan nås på mail: sandgrenpeter(at)gmail.com

  SvaraRadera
 4. Hej Peter

  Jag är intresserad av att dra igång en bokcirkel i Örebro. Du är den första som har anmält sig så jag vill vänta lite längre om det finns någon mer. Jag hör av mig via mail.

  PS Jag är precis under 30-s själv så det är inga problem :)

  SvaraRadera