torsdag 2 juni 2011

Katarina Wennstam - Dödergök


Maria Allende har äntligen hittat drömhuset för sin familj. Huset är till ett ovanligt lågt pris och det passar perfekt för Maria, hennes make Tobias och deras tvååriga Alma. Maria jobbade tidigare som journalist men blev uthängt under en praktiktjänst och förlorade därmed självförtroende och jobberbjudanden. Vardagen i det nya huset ställs plötsligt upp och ner när Maria upptäcker att huset de köpt döljer en fruktansvärd historia. Maria börjar gräva och blir alltmer besatt av historien och dess lösning.

Åklagare Madeleine Edwards står dagligen inför nya utmaningar. Hon kämpar med att vara på topp i sitt arbete och att vara en godtagbar mor till tonårsdottern Alexandra. Balansgången går inte bra då Alexandra revolterar mot moderns frånvaro och ringa intresse. Det blir inte bättre när Edwards tar sig an ett märkligt dödsfall som har kopplingar till hedersmord.

Wennstam började med spänningsromanen Alfahannen där hon beskriver kvinnors utsatthet i en mörk värld. Dödergök är hennes nästa bok och vissa av karaktärerna från Alfahannen återkommer. Du hittar min recension av Smuts och den tredje boken Alfahannen i författarregistret.

Dödergök är en kriminalroman som tar upp samhällsdebatten kring mäns våld mot kvinnor. Den väcker tankar då det är en lagman, en polis som brutalt utsätter sin fru för upprepad misshandel. Hur ska man kunna lita på rättsystemet om en hustrumisshandlare går fri utifrån kåranda och mörkning? Debatten kring hedersmord verkar ligga i dvala i den svenska pressen. Mycket skrev kring Fatima men de senaste åren har det varit tyst. Wennstam försöker blåsa liv i ett ämne som verkar ha glömts bort i det svenska folkhemmet.

Boken är okej, men det är inte Wennstams bästa. Jag blir engagerad i berättelserna och missar inte en stavelse men fallet kring hedersmordet känns svagt, fördomsfull och inte så noga efterforskad. Jag vill ändå avsluta med och rekommendera alla att läsa eller lyssna på Dödergök och Wennstams övriga verk då de väcker debatt kring fördomar och missförhållanden i samhället.

Betyg: 7

Förlag: Bonnier Audio
Speltid: 15 h 30 min
Uppläsare: Angela Kovács
Författarland: Sverige
Utgiven: 2008
Genre: kriminalroman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar