fredag 5 november 2010

Patti Smith - Just kids

Uppläsare: Marika Lagercrantz

Just kids är Patti Smith berättelse om sitt liv under 70-talets rockera i USA. Patti Smith är en ikon inom rocken. Boken skildrar också hennes bästa vän och älskare fotografen Robert Mapplethorpe. Patti och Roberts livsskildring är ingen dans på rosor utan är en tuff uppväxt i fattigdom och misär där livsgnistan tänds av deras vänskap och deras glädje för rocken och 70-talets stora ikoner t.ex. Andy Warhol. Boken är intim och jag som läsare får ta del av Pattis tankar och känslor genom hela resan. Skildringen av livet på hotell Chelsea är fantastisk. Platsen är som en magnet för tidens stora namn som Jannis Joplin, Allen Ginsberg, Sam Sherpard, Salvador Dali och Jimi Hendrix. Patti stormtrivs på hotell Chelsea även om hon och Robert enbart lever i ett rum där enbart en säng och en garderob får plats. Det är senare hälften av 60-talet och början av 70-talet i New York, konstens, rocken och drogernas pulserande mittpunkt. Himmel och helvete och här pendlar de som är och de som vill bli pendlar mellan framgång och undergång.

Jag har svårt att ta till mig hela berättelsen. Jag växte helt enkelt upp i en era efter Pattie. Visserligen har jag lyssnat på dessa storheter men jag känner inte lika stor glädje eftersom dessa hjältar inte var mina. Jag anar att Just kids kommer bli en klassiker och ett uppslagsverk till rocken era. En era som känns avlägsen och främmande för en tjej som växt upp i Sverige under helt andra förhållanden.

Betyg: 5

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag gjorde ordning ditt paket idag, och bad maken posta det när han gick ut. Tyvärr såg jag precis att det ligger kvar här hemma, så jag är rädd att du får vänta en extra dag. Jag är ledsen, hoppas det är ok och att du tycker det är värt väntan när det kommer! Kram Eva

  SvaraRadera
 2. Det är helt klart värt väntan :)
  Inga problem

  SvaraRadera
 3. Nu ligger det på lådan i alla fall, men det kommer inte med förrän nästa tömning! Hoppas du får en bra vecka!

  SvaraRadera