fredag 24 september 2010

Kjell Eriksson - Kjell

Kjell är berättelsen om just Kjell. Känd som radiopratar från P3 och radio Stockholm. Boken handlar om hans uppväxt i ett radhuskvarter utanför Stockholm. Vi befinner oss på ett tidigt 80-tal där Sverige stannar när Stenmark åker nedför backen och alla vill ha en Levi's stjärt.
Kjell hatar större delar av skolans matbespisning, framförallt moset. Han tvingas alltid sitta kvar i matsalen eftersom han inte ätit upp sin portion, en portion som han inte själv fått bestämma mängden till. Vid hemkomsten är Kjell hungrig och dränker sina sorger i 32 skedar O'boy och den orange förpackningen som innehåller den goda APK-limpan. Kjell går alltmer upp i vikt och blir nu trakasserad med glopord som tjockis och fetto. Skolsyster tvingar Kjell att gå på diet och idrottsläraren gör allt för att krossa hans självförtroende och kreativitet.

Jag känner igen en del från Kjells uppväxt när det gäller skolan. Boken beskriver många hemska saker som Kjell blir utsatt för men den skrivs stundom på ett roande sätt som lättar upp stämningen. I boken skildras ett föråldrat skolsystem med förbittrade lärare. Ett skolsystem där gruppen står i fokus och individen får gömma sig bakom massan. Ingen får vara annorlunda alla skulle ska vara lika dåliga. I ett kapitel besöker Kjell syokonsulenten Kerstin och berättar att han vill bli pilot. Kerstins svar på detta blir: "Pilot? Men då måste du kunna prata engelska och kunna ta dig ut ett brinnande plan, sen kommer du vara borta flera nätter i sträck och kanske hamna i Afrika och när du är i Afrika kan du inte träffa dina vänner och då blir du ensam" Kerstin fortsätter sedan att berätta om hur svårt det är att veckla ut en fallskärm, hur svårt det är att sälja tax free-varor till folk som är berusade och hur svårt det är att fickparkera en Boeing 747. Kerstin krossar Kjells drömmar för själv har hon inga. Detta är en fantastisk bok att använda i undervisning. Diskussionerna skulle kunna bli oändliga.

Betyg: 7

Lärorik: 5
Spänning: 0
Humor: 4
Kärlek: 0

1 kommentar:

  1. Den här har jag nyligen köpt och nu blev jag extra sugen på att läsa den.

    SvaraRadera