söndag 22 augusti 2010

Nick Perumov - Diamansvärdet och träsvärdet 1

Sedan flera generationer har hunnerna, människorna härskat över den kända världen. De har gjort landets tidigare invånare, dankerna till sina slavar och fördrivit alver, friborna, gnomer och alla andra icke-mänskliga varelser. Magikerna bland människorna går under namnet Regnbågen och styr landet och dess härskare med ett järngrep. Tortyr och mord hör till vardagen bland de utsatta folkslagen. Många i landet ruvar på hämnd och nu översvämmas dessutom landet av gengångare, ändeväsen och det fruktade dödsregnet

Berättelsen utspelar sig ur både de godas och de ondas perspetiv. Oftast är det svårt att som läsare veta vem som är på vilken sida:

Agata är danken som slavar under sin cirkusherre Orfirm. Han lurar ut henne i skogen där Agata presenteras för dankernas legendariska träsvärd. Orfirm tar svärdet och lämnar Agata att dö under dödsregnets gifter.

Fess arbetar för gråmunkarna och har i uppdrag att skugga en trollkarl i staden Chavlin. Uppdraget leder honom ut på farlig mark och mot fiender att inte räknat med.

Kejsaren i landet upplever hemska barndomsminnen där Regnbågen tvingat honom att mörda små danker barn. Han högsta önskan är att förgöra Regnbågen men för det krävs list och tålamod.

De friborna Tavi och Khan-Torog reser tillsammans med gnomen Sidro genom ändlösa träsk och beger sig in i ett Moira liknande äventyr i jakt på något som gömmer sig djupt nere i underjorden.

Perumov skriver likt Tolkien om alver, orcher, gnomer och människor. Jag anser att språket i Perumovs böcker är lite lättare så länge man lägger ner tid och inte skumläser. Alla karaktärer är intressanta men eftersom de är så många är det ibland svårt att komma in i berättelsen. Den som får mest utrymme är kejsaren vilken tyvärr är den tråkigaste. Jag gillar däremot alla de andra skarpt. Boken är fylld med spänning och äventyr även om allt inte alltid är begripligt. Jag skulle gärna ha en karta någonstans i boken som kan underlätta översikten.

Betyg: 7

Spänning: 3
Humor: 0
Lärorik: 2
Kärlek: 0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar