måndag 7 juni 2010

Stephenie Meyer-The short second life of Bree Tanner

The short second life of Bree Tanner är en novell på 178 sidor.

Novellen ger twilight-fansen chansen att se, läsa och förstå hur en ”nyfödd” upplever livet. Begäret efter blod, att ständigt gå på jakt och att aldrig mer känna sig mänsklig. Berättelsen är mörk, hemsk och tragisk. I det tragiska ligger de människoöden som övergivits av samhället och som är det perfekta ”bytet” för att skapa en arme. Berättelsen kan inte alls gemföras med vad Bella fick uppleva som nyfödd eftersom hon inte genomled detta stadium. Tidigare har man skonats från vampyrernas hunger efter blod. Här får man också vara med när förmågor upptäcks och de klassiska myterna kring vampyrerna diskuteras.

Framförallt är det intressant att uppleva berättelsen ur en annan synvinkel. Jag hoppas att Meyer har kraft att fullfölja sin bok Midnight sun. Midnight sun är Twilight-berättelsen hur Edwards perspektiv. De första kapitlen är underbara och det är svårt att sluta läsa. Tyvärr är bara några av de första kapitlen färdigställda. Samtliga finns på www.stepheniemeyer.com .

Jag skulle gärna ha sett en ytterligare utbredning av novellen om Bree Tanner t.ex. att läsaren får följa med när de bryter sig in i Bellas hem och att vi fått se mer av Cullens. Det finns så många möjligheter och infallsvinklar. Sen blir jag en gång besviken över att inte striden mellan Cullens och de nyfödda skildras mer. Vi fick inte läsa om striden Eclipse och bara små smulor ur Brees synvinkel. Varför kan inte Meyer leverera striden? Själva huvudpunkten i berättelsen!

Dock faller jag än en gång för Meyers berättelser, brister trots allt. Framförallt brinner jag för det nya persongalleriet. Meyer skapar fantastiska karaktärer som jag skapar band med genom hela berättelsen. Meyer skapar också små, små grenar som kan växa till stora stammar i framtiden. Jag tror t.ex. att vi får se fler berättelser som inte utspelar sig från familjen Cullen utan från t.ex. Freds synvinkel.

PS. Läs den på originalspråk!

Betyg: 7

Spänning: 3
Humor: 0
Lärorik:2
Kärlek: 2

2 kommentarer:

  1. Jag satt precis och funderade på om jag skulle ta och beställa den... Det blir nog så, blev ju helt fast i Twilightböckerna, så måste nog testa denna också! :)

    SvaraRadera
  2. Gör det, tyvärr är den väldigt kort och efter ca 2 timmar är den slut.

    SvaraRadera