söndag 10 januari 2010

Jonas Jonasson, hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann


Författarens intro:
Ingen kunde trollbinda sin publik bättre än morfar där han satt på ljugarbänken, lätt framåtlutad på sin käpp och med munnen full av snus.
- Nej men…är det sant morfar? sa vi häpna barnbarn.
- Di söm bara säjer dä söm är sanning, ä inte vär´å höra på, svarade morfar.


Detta är en skön livshistoria och ett fantastiskt äventyr som alla bör läsa. Jag rekommenderar att du varnar nära och kära att spontana gapskratt kan förekomma från dig som läsare. Boken är fylld av humor och ironi, den är helt enkelt magisk.
Allan Svensson ska till att fylla tresiffrigt och äldreboendet har ställt till med pompa och ståt. Detta passar inte Allan något vidare så han beslutar sig att hoppa ut genom fönstret. I alla hastighet råkar han få med sig en resväska tillhörande en kriminell liga och snart har han både poliser och tjuvar efter sig.
Läsaren får inte enbart följa Allans spännande historia i nutiden utan också förflyttas till Allans förflutna. Från uppväxten vid början av 1900-talet tills de tre månader innan födelsedagskalaset. Allans liv är en skön historielektion späckad av humor och oväntade möten. Han träffar bl.a. Franco, Roosevelt och Stalin. Allan arbetar också som kaffepåfyllare hos kärnfysikern Oppenheimer och hjälper honom att lösa problemet med att kontrollera en kärnreaktion.

Betyg:10

Lärorik: 9
Spänning:4
Kärlek:3
Humor:8

2 kommentarer:

  1. en tusenårig gubbe? Nej det var väl tresiffrigt han fyllde. ;-) Gillade också denna bok som jag publicerade en recension av idag jag med. :-)

    SvaraRadera
  2. Hoppsan vad fel det kan bli ibland. :)

    SvaraRadera

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...