fredag 14 november 2008

Jan Guillou, Men inte om det gäller din dotter


Efter den storslagna Madame terror hade jag visa funderingar ifall Guillou skulle kunna toppa igen. Men inte om det gäller din dotter är suveränt bra men slår inte nämnda ovan främst på grund av att spänningsmomenten saknas.
Titel fick nackhåren att resa sig. Det gick snabbt upp för mig att boken måste handla om Eva och Pierre Tanguy dotter Natalie. Eva Tanguy är en av de högsta cheferna inom SÄPO och har hand om många förhör med terrormisstänkta extrimister.
En rik, Saudiarabisk prins kidnappar lilla Nathalie från hennes "orena" mor i syfte att ombilda Natalie till en god muslim.
Åter igen får vi se de gamla favoriter i aktion. Pirre mobiliserar stora delar av franska främlingslegionen, Carl Hamilton tar konkakt med gamla vänner inom MI6 och ryska underrättstjänsten, Erik Pontie drar i alla sina trådar inom media, Mouna al Husseini använder sina knep från den palestinska underrättelsetjänten. Allt detta för att skapa en räddningsaktion som ska hämta hem lilla Nathalie till mamma Eva.
Gulliou är en fantastisk författare. Det enda momenten som ibland kan saknas är de kvinnliga sidorna dvs. lite kärlek. Dock överraskar slutet positivt.
Satiren över det svenska rättsamhället, SÄPO, FBI, regeringar osv här som vanligt knivskarp.
Jag tror också Gulliou är den enda som lyckas så bra med att väva samman alla sina huvudrollspersonner. Framförallt i denna kan man även se komplingar till Arn-serien då Natahlie hålls fången i en kopia av Saladins borg från korstågen.
Uppläsare: Tomas Bolme
Betyg: 8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...