onsdag 24 juli 2013

Barnkolonin-ett tips att läsa tillsammans med ditt barn

Jag arbetar som lärare för åk 6-9 det uppdagas alltmer att barns läshastighet är bra men att de inte klarar läsförståelsen dvs. de förstår inte vad de läser. De kan därmed inte svara korrekt på frågor kring en text de läst vilket framförallt tydliggörs på de nationella proven.

Lösningen ligger inte enbart hos skolan utan också hos föräldrarna. Många föräldrar frågar hur de kan få  barnen att läsa mer, svaret är att föräldrarna själva måste läsa och att barnen ser att de läser. Fyll huset med böcker och ta tid att sitta ner tillsammans och läsa böcker. En av mina kollegor läser Harry Potter böckerna tillsammans med sin dotter, då och då stannar hon upp och ställer en fråga t.ex. "hur vet man att det är höst?" Dottern tänker till lite och svarar sedan "För att löven faller och de har mössa på huvudet".

Långt ute på landet ligger ett vandrarhem som en gång var en koloni för fattiga barn. Hit flyttar fjortonåriga Joel. Hans föräldrar ska förverkliga sin dröm om att driva ett pensionat. Men märkliga saker börjar att ske. Spökar det på den gamla barnkolonin, eller håller Joel på att bli galen?  Källa: adlibris

Barnkolonin är en perfekt bok för gemensam läsning och diskussion. En lagom dos av spänning och mysterium skapar möjlighet för spekulationer kring vad som hänt och varför det händer. Jag rekommenderar boken från ca 11 år då den är lite skrämmande, men avgör själv utifrån ditt eget barn.

Betyg: 6

Förlag: Raben&Sjögren
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Sidor: 206
Köp den här:bokus, adlibris
Genre: barn & ungdom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar