söndag 16 oktober 2011

Nahoko Uehashi - Moribito guardian of the spirit


Balsa lever i ett feodaltidens Japan. Hon är en upplärd krigare och tjänar sitt levebröd genom att skydda andra som deras livvakt. En dag när Balsa är på väg hem från ett uppdrag ser hon den kungliga familjens vagn komma körande på en närbelägen bro. Människorna omkring Balsa faller på knä för att visa sin vördnad. Balsa förblir stående och ser därmed att oxarna som drar prinsens vagn får panik, vagnen välter och prinsen faller ur ner i den forsande floden. Balsa tvekar inte utan tar av sig sitt spjut och dyker ner i vattnet. Hon lyckas efter stor möda rädda prinsen upp på torra land. Hon bjuds som tack in till det kungliga palatset, under natten får hon besök av drottningen, prinsens moder som ber Balsa att skydda hennes son då hans far planerar att mörda honom eftersom det vilar en förbannelse över prinsen. Balsa accepterar uppdraget som snart visar sig vara större än hon någonsin trott. Hon måste använda sig av alla sina knep för att hålla prinsen vid liv och samtidigt stoppa hotet från La lunga.

Jag tittar ofta på animefilmer och serier. Moibito är en serie som jag fastnade tittade på för några år sedan. När jag väl insåg att filmen baserades på en bok av författaren Uehashi blev jag ivrig på att komma iväg till SF bokhandeln för att lägga beslag på boken. Serien är alltså baserad på en bok och inte en Mangatidning vilket annars är det vanligaste i animevärlden. Jag gillade serien Moribito skarpt och den står nu i min egen filmhylla. Tyvärr var boken Moribito inte lika bra. Den är fängslande och äventyrlig men den levde inte upp till mina, alltför höga förväntningar.

Jag rekommenderar dig som inte att sett serien att läsa boken och sedan se filmen. Berätta sedan om din upplevelse och jämför den med min.

Betyg: 6

Förlag: Scholastic
Sidor: 248
Utgiven: 2009
Översättare: Cathy Hirano
Övrigt: Del 1 i serien Moribito
Författarland: Japan
Genre: äventyr, ungdom, science fiction

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar