måndag 25 juli 2011

Leopold Brunner - Den ofrivillige soldaten


Det här är Leopold Brunners berättelse om att vara en österrikare i Hitlers krig. När Tyskland ockuperade landet gick många österrikare frivilligt in i den tyska armen andra hade inget val. Leopolds berättelse börjar innan kriget och avslutas med hans befrielse från fånglägret i Frankrike 1946. Han återger enbart händelser kring krigsslutet 1945. Boken avslutas med ett efterord av hans son Ernst som berättar om familjens flytt till Sverige.

Den ofrivillige soldaten är en mycket human berättelse som påpekar att det fanns soldater som slogs på den andra sidan. Skildringar och historieberättande från andra världskriget sker ofta ur ett västerländskt perspektiv vilket gör att det är lätt att missa eller förbise soldaterna som slogs på den förlorade sidan. Vad hände med soldaterna efter krigsslutet och hur behandlades de? Ett ofta saknat kapitel i historieboken.

Leopolds berättar ur ett realistiskt perspektiv och med en glimt av humor återger han kriget och fångenskapen, men den återger samtidigt krigets meningslösa vansinne.

Leopold är född i Heinfeld, Österrike 1916 och är nu bosatt i Visby på Gotland.

Betyg: 6
 
Förlag: Storyside
Speltid: 10 h
Utgiven: 2010
Uppläsare: Per Ragnar
Översättare: Niclas Sennerteg
Genre: fakta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar