tisdag 11 januari 2011

Katarina Mazetti - Blandat blod

Första delen i Släkten, en trilogi som skapats av tre bevandrade författare inom historiskromanskrivning. Den första delen, Blandat blod är skriven av Katarina Mazetti. Del 2 är skriven av Karina Wahlberg och sista delen av Catharina Ingelman-Sundberg. Släkten är Historisk medias satsning på folkbildning. Genom att kombinera kända författare med berättelser som sträcker sig genom den svenska historien.

Blandat blod utspelar sig i 900-talets Sverige. Birka står fortfarande på sin höjdpunkt, liksom Gotland. Kristendomen har börjat etablera sig jämte fornatron. Berättelsen kretsar kring båtbyggaren Säbjörn och hans två söner Kåre och Svarte. Deras vägar korsas av sidenhandlaredottern Milka som anländer från Kiev. Med sig har Milka sina två tjänarinnor Guldfisken och Lilla knytet. Svarte är djupt förälskad i Milka men han är av Säbjörn bortlovad till en annan kvinna. Konflikterna tätnar och familjen splittras.

Blandat blod är en enkel historia som utspelar sig under sista delarna av vikingatiden i Sverige. Jag tycker den är lite för enkel och tråkig. Berättelsen är för kort och lockar inte mitt intresse. Jag är intresserad av den historiska miljön men den hamnar bakom själva familjeberättelsen. Epilogen är den del som inspirerar. En positiv vinkling är att Mazette försöker kringgå den klassiska bilden av en svensk viking och lyfter fram kvinnan betydande roll i Sveriges historia.

All kritik till trots så kommer jag lyssna vidare på nästa del i trilogin och hoppas att den lyckas skapa en berättelse av den svenska historien.

Betyg: 5

Förlag: Historisk media
Speltid: 7 timmar 24 minuter
Utgiven: 2008
Uppläsare: Magnus Roosman (Rekommenderas)
Genre: Historisk roman, skönlitteratur, vikingatid

3 kommentarer:

 1. Har tänkt att läsa serien. Gillar upplägget med olika författare. Så du gillar Magnus Roosman? Själv har lite svårt för honom. Katarina Ewerlöf är min favorituppläsare.

  SvaraRadera
 2. Den största favoriten är Johan Rabaeus. Hans tolkning av Liftarens guide till galaxen får mig alltid att le.

  SvaraRadera
 3. Hoppas att du hittar Nirvanaprojektet på bibblan. Fick veta av Massolit häromdagen att böckerna tagit slut så det dröjer säkert en månad till innan de kan skicka ut dom...
  //Kerstin

  SvaraRadera