söndag 24 oktober 2010

Jan Wallentin - Strindbergs stjärna

I en gamal övergiven och vattenfylld gruva i Falun görs en mystisk upptäckt. Inuti gruvan hittas liket efter en människa vars kropp har bevarats som om tiden stannat. På samma plats hittas också ett mystiskt Ankh-kors med mystiska symboler ingraverade. Don Titelman, historiker och drogmissbrukare får tips om korset och beslutar sig för att undersöka det närmare. Väl på plats i Falun blir Don indragen i en jakt efter korset och en stjärna som kan leda ägaren till ett underjordiskt hål som är beläget vid Polcirkeln. Jakten tar Don genom den svenska historien där spåren korsas med Andrée, Nils Strindberg och Sven Hedins upptäckter.

Strindbergs stjärna har beskrivits som Sveriges svar på da Vinci koden. Jag ser snarare en uveckling i fyra spår. Inledning är bäst, jag fastnar direkt. Därefter övergår berättelsen till en klassisk, svensk, kioskspocket. I mellanperioden försöker den lyfta fram den tyska nazismens historia på ett skönlitterärt sätt. Slutet kan liknas vid science fiction utan någon förklaring. Jag är lite besviken på Strindbergs stjärna. Författaren kokar ihop så många historier i en berättelse att jag inte kan knyta an till någon av huvudkaraktärerna. Det positiva är att den lyfter upp delar av den svenska historien som kanske inte gemene svensk känner till. Skyttegravarnas helveten och koncentrationslägrens grymheter når också ut till de svenska hemmen. Att likna den vid da Vinci koden är att göra en felaktig jämförelse. Da vinci koden har alltid ett förklarande tema kring sina mysterier medans Strindbergs stjärna som sagt ibland är rena Science fiction.

Betyg: 5

Spänning: 3
Humor: 0
Lärorik: 3
Kärlek: 0

2 kommentarer:

  1. Sämsta boken jag någonsin har läst, ett hopkok av allt möjligt osannolikt som gör att man bara vill lägga ifrån sig eländet.

    SvaraRadera
  2. Jag lyckades faktiskt ta mig igenom den men mina förhoppningar grusades totalt.

    SvaraRadera