torsdag 8 juli 2010

Trudi Canavan - The magician´s apprentice

Jag har länge haft span på Trudi Canavans böcker i den lokala bokhandeln. Jag gillar omslagen och innehållet verkar spännande. The magicians apprentice utspelar sig flera hundra år innan Canavans storsäljande The black magician trilogy.

Historien utspelar ur flera olika perspektiv. Vi får följa Tessia som är assistent till sin pappa, stadens läkare (helare). När Tessia i ett trängt ögonblick försvarar sig genom att använda magi blir hon antagen som lärling till Lord Dakon.
Slaven Hanara följer sin herre Takado från deras hemland Sachaka för att erövra landet Kyralia. Vilket gör att Lord Dakon och hans nya lärling måste gå ut i krig.
I landet Sachaka återkommer dottern Stara till sin faders hemtrakter i tron att hon ska börja hjälpa honom med handelsföretaget. Men bara några veckor sedan är hon bortgift i ett äktenskap hon inte alls förberett sig på.

Jag gillar skarpt denna bok. Canavan har skapat en fantasivärld i sin gryning dvs. magikernas kunskaper är outforskade och ingen vill dela med sig av kunskaperna. Genom kriget utvecklas magikernas kunskaper och man anar vilket enorm makt som kommer växa fram. Det är intressant att följa berättelsen ur slavarnas perspektiv och hur svårt det måste vara att som slav förstå vad frihet innebär om man fötts in i ett lydnadssamhälle. Staras berättelse är också intressant ur ett kvinnoperspektiv. Kvinnorna i landet Sachaka är prydnadsföremål och männen har rättighet behandla sin hustru på det sätt de finner lämpligt. Jag fastnar för hela persongalleriet och favoriten är klart Tessia och hennes helandeförmåga. Boken är lite långsam, men på ett positivt sätt. Slutet bara springer fram och blir väldigt abrupt. Jag vill att den ska fortsätta, jag vill veta hur det går för Stara och Tessia i framtiden. Förhoppningsvis får jag veta mer i The black magician triology.

Betyg: 7

Lärorik: 3
Humor: 0
Kärlek: 2
Spänning: 3

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera