torsdag 25 februari 2010

Inkheart - Cornelia Funke

Uppläsare: Marie Robertson
Mörkret var gråaktigt av regn och främlingen var knappt mer än en skugga. Bara hans ansikte lyste mot Meggie. Vem är Sotfinger, främlingen, egentligen? Vem är Capricorn och vem är Trolltunga? Meggie finner svaren i undangömd bergsby – och i en bok.

Inkheart är en barn och ungdomsbok som nyligen såg dagens ljus via en filmprodukten med Brendan Fraiser. Som vanligt vinner boken med hästlängder i jämförelse med filmen. Inkheart kretsar kring flickan Meggie då hon dras in i ett spännande och mörkt äventyr tillsammans med sin pappa Mo. Mo har smeknamnet Trolltunga och har förmågan att förverkliga personer och saker genom att läsa ur böcker. Vid ett tillfälle tvingas Trolltunga läsa ur Tusen och en natt vilket gör att guldmynt börjar regna ner från taket. Uppläsningen har en konsekvens som kan liknas vid fysikens lagar. När någonting tillkommer måste något försvinna dvs. fylla tomrummet. Detta har hänt med Meggis mamma.

Inkheart är en mörk barn och ungdombok. Meggies högsta önskan är att få återvända hem och allt ska återgå till vardagen. Jag tycker att boken är intressant och lätt att lyssna på. Marie Robertson är en bra uppläsare och gör varierande rösttolkningar till de olika karaktärerna. Jag gillar hur Funke visar Mos fantastiska gåva, en gåva som varje Svensson någon gång har drömt om att äga, ur konsekvensperspektivet. Efter berättelsen är det ingen som vill äga denna gåva. Jag kommer att fortsätta läsa klart denna trilogi.

Betyg: 6

Spänning: 4
Humor: 2
Kärlek:3
Lärorik: 5

2 kommentarer: