söndag 23 november 2008

Älskade krig, Johanna Hildebrandt

Jag har tidigare läst och verkligen gillat Hildebrandts tidigare gengre inom nordisk mytologi. Blev lite förvånad inför denna titel. Förvånad och lite misstänksam, men jag blev positivt överraskad. Dock lite besviken att hon går ifrån traditionen med lyckliga slut :(
Älskade krig handlar om kriget som mänskilgheten alltmer glömmer eller förtränger. Ett krig som fortfarande pågår där människor vardag är otänkbar i jämförelse med vår.
I detta krig slåss irakier mot irakier, sunni mot Shia, granne mot granne och ingen kommer att "vinna".
Alla skyller på att det blev sämre sedan amerikanarna invaderade Irak, att de enbart gör saken värre. Kanske sant och många misstag har begåtts. Men man får också så på helheten: avsattandet av en diktator om under årtionden styrt och mördat människor. Amerikanarna kanske gjorde fel, men de gjorde i alla fall ngt till skillnad mot skenheliga Sverige. Vi som inte har haft krig på 200 år. Detta skyltar vi med men ser man till historien så har vi oftast intaget "neutralt läge". Dock har vi aldrig varit neutrala. Vi tillverkar och säljer vapen till länder som ligger i krig, under 2:a världskriget tillätt vi tyskarna köra fångtransporter genom landet. Vi låter alla andra länder ordna till världens problem och krig, medans vi glänser efteråt. Kommer detta slå tillbaka en mörk dag ?
Betyg: 7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar