tisdag 11 januari 2022

Review: The Hate U Give

The Hate U Give The Hate U Give by Angie Thomas
My rating: 5 of 5 stars

2018
Jag har under hösten läst How to kill a mocking bird och Thug blev en exceptionellt bra fortsättning inom rasism och mänskliga rättigheter. Harper Lees bok berör gryningen av svartas rättigheter i sydstaterna på 1930-talet, medan Thug utspelar troligen utspelar sig på 2000-talets början och berör utsattheten att bo i ett segregerat område, där polisens och samhällets fördomar drabbar invånarna. 

Språket är autentiskt och sydstatsslangen växlar mellan vita och svarta. Detta är en bok som är oerhört viktigt att läsa på originalspråket. Det går inte att göra en översättning som kan göra denna bok rättvis. Det kommer bli ett hopkok av svenska – engelska med ett försök till slangspråk. 

Thug Life är en bok som berör, bokens titel är förkortningen av The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone. Titelns budskap får du själv tolka tillsammans med innehållet. Boken är skriven av en författare som använder sig av sin erfarenhet och sin uppväxt i en miljö, vilket skapar något genuint och inte påhittat av någon som vill, tro sig förstå.  Thug är skriven ur en ungdoms perspektiv och beskriver livet utifrån att vara äldre tonåring och dess bekymmer förutom kärlek, hormoner och prestationer.

2021 
Nu har jag återläst denna bok utifrån att vi läst den i bokcirkeln på jobbet. Jag fortsätter att ge boken stående ovationer och högsta betyg. Jag tycker detta är en bra bok som gestaltar situationen för svarta i USA ur ett barns perspektiv (ungdom). Vi hade intressanta diskussioner där vi framförallt fastnade för "den andra sidan", alltså ur polismannens perspektiv. 

View all my reviews

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Vila i frid

Vila i frid by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars När jag har en dipp i läsandet behöver jag oftast en de...