onsdag 24 februari 2016

Astrid Lindgren & Karin Nyman - Krigsdagböcker 1939-1945

Årets första facklitteratur blev en jackpot. Astrid Lindgrens krigsdagböcker är bättre och mer detaljrika än historieböckerna som ska illustrera 2:a världskriget. Astrids kunskaper kring kriget är makalöst bra och hon rapporterar med mer aktuella nyheter kring krigsförloppet än en dagstidning. Hur denna kvinna aldrig blev invald till svenska akademin förgår mitt förstånd, skäms! svenska akademin. 

I boken finns avsnitt med kopior ur Astrids dagböcker. Här mixas hennes åsikter med inklistrade tal av Hitler och Goebbels, bilder av Churchill och artiklar från dagstidningar i Sverige. Alla med kopplingar till kriget och händelser under åren som dagböckerna gestaltar. Här får vi återigen bevis på att samtiden visste om koncentrationslägren som upprättades för fullfölja Hitlers utrotningsplan.

Även om boken innehåller mycket historiskt material så är dagböckerna en skildring av Astrid och hennes barn. En kvinna som är orolig för sina barns betyg, de svältande i världen och sitt äktenskap. Här gestaltas kvitteringen av livsmedel samt besluten att tillåta tyska trupper att passera våra gränser. Dagens flyktingvågen har många liknelser med flyktingströmmen under andra världskriget. En stor skillnad var att vi då öppnade våra hem för finska flyktingbarn, idag placerar vi flyktingbarnen på HVB-hem. Om vi hade modet att öppna våra hem skulle situationen se annorlunda ut, men hur ska vi hitta dit?

Betyg: 10

Förlag: Salikon förlag
Sidor: 366
Utgiven: 2015
Författarland: Sverige
Adlibris
Bokus
Genre: biografi, dagböcker, facklitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar