söndag 25 oktober 2009

Roslund & Hellström, Flickan under gatan

Jag har tidigare läst Box 21 och Edward Finnigans upprättelse av samma författare. Flickan under gatan går om dessa med råge. Boken berör och skapar ilska hos lyssnaren. Ilskan är främst riktad mot samhället och hur det styrs. Berättelsen kretsar kring två fall för poliskommissarie Grens. Dels kring 43 rumänska barn som transporteras med buss från hemlandet och sedan dumpats på Stockholm centralstation. Barnen är hemlösa, traumatiserade och drogmissbrukare. Den minsta är 9 år och sniffar lim för att få en kick och därmed dämpa omgivningen. Den andra berättelsen kretsar kring människorna som bor under gatorna i Stockholm tunnelbanesystem. Människor som lever i mörkret, där råttor äter på deras fingrar.
Författarnas berättelser kretsar alltid kring en deckare som belyser samhällets kända och okända problem. Flickan under gatan handlar alltså om gatubarn och socialt utstötta som fallit igenom systemet på grund av en rad penningbesparande reformer.
Deras tidigare böcker berör också samhällets problem. Odjuret handlar om sexualbrott mot barn. Edward Finnigans om dödsstraff och Box 21 om trafficking. Alla är mycket läsvärda.
Betyg: 7
Lärorik: 5
Spänning: 5
Kärlek: 0
Humor:0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...