fredag 17 maj 2013

James Dashner - The scorch trials



Det har gått nästan ett år sedan jag läste den första boken i trilogin, The maze runner. Jag gillar att läsa ungdomsböcker, framförallt där författaren skapar något nytt. Den första boken har en handling som är underbart unik och mysteriet fortsätter delvis i del 2. Jag har nyligen sett den första posten för filmen The Mazerunner som har premiär under 2014. 

Varning för spoilers om du inte läst del 1 i trilogin. 

I the scorce trails är tempot fortfarande högt, de deltagande hoppades på att prövningen skulle vara över i och med att de lyckades knäcka labyrinten. Det visar sig att den fristad de hittat enbart är startlinjen för nästa prövning. Än en gång måste Thomas och de gladers klara av outhärdliga prövningar. Genom en mörk tunnel och sedan genom en öken där blixtstormar kokar människor levande. De är mänsklighetens sista hop i en värld där solstormar har förändrat jordens klimat, de är variablerna som kan hitta ett botemedel mot sjukdomen flare som gör människor galna. 

The scorce trail tappar lite gentemot the mazerunner, i den senare var spänningen ihopmixat med mystiken kring varför labyrinten existerar och varför de placerats där. Självklart finns mystik i del två också men handlingen saknar en solid grund och blir lite vag och utdragen. Förutom det gillar jag de snabba vändningar, spänningen och hur karaktärernas känslomässiga roller ständigt förändras. Har du inte börjat läsa denna trilogi så är det hög tid att göra detta, framförallt innan filmen har premiär. 

Betyg:6

Förlag: Ember
Utgiven: 2011
Författarland: USA
Sidor: 361
Övrigt: del 2 i Mazerunner trilogin
Genre: ungdom, postapokalyptisk

Nahoko Uehasi - Besttjusaren I:stridsormarna



Det här är ett boktips jag snubblade på för några år sedan, skrev upp den på min inköpslista och sedan hände inte mycket mer. Under min semester på Gotland lyckades jag av en slump hitta boken i ett dammigt hörn av en bokhandel. Den fick såklart följa med hem och som det ofta händer blev den stående i bokhyllan. Den gröna ryggen på boken har spanat mot mig under flera månader och tillslut var det hög tid att ta fram den lilla godbiten. 

Boken handlar om Erin som bor tillsammans med sin mamma i en liten by i Japan. Hennes mamma arbetar som djurtämjare till de fruktade stridsormarna. De är livsfarliga varelser som enbart kan hanteras av sina skötare, de är fruktade och mycket användbara i krig. En dag händer det fruktansvärda, flera av stridsormarna hittas döda och Erins mamma får skulden. Hon riskerar nu avrättning och Erin måste nu välja att stanna och se sin mamma dö eller att försöka förhindra det, men hon är bara 14 år. 

Det är svårt att berätta om boken, då den är mycket kort och det finns en risk att avslöja för mycket av handlingen. Boken är söt, lätt att ta till sig och lätt att förstå. Jag gillar att befinna mig i kulturen i landet Japan. Den har ett lugn och ett tempo som är sällsynt här hemma i Sverige. Självklart finns briser också som synen på kvinnan. Jag läser mycket manga och tittar på anime, men läser alltför lite ”vanlig” litteratur från landet. Självklart är Murakami en klar favorit, men annars är det rätt tomt i mitt författarregister. Författaren Nahoko Uehashi har flera gånger fått pris för sina böcker i Japan och ska jag fortsätta utforska serien, del två i besttjusartriolgin står redan och väntar i min bokhylla. Jag har också tidigare läst Seirei no moribito av samma författare, den är också gjord till en fantastisk animeserie. 

Betyg: 6

Förlag: Ordbilder förlag
Sidor: 236
Författarland: Sverige
Utgiven: 2006
Övrigt: Del 1 i trilogin om Besttjusaren
Genre: barn och ungdom

söndag 12 maj 2013

Ally Condie - Matched

Det här är ett tips jag fick av min gode vän Elisabeth. Vi gillar båda att läsa ungdomsböcker, framförallt med teman som kärlek, spänning, fantasy och en hel del mer.

Matched utspelar sig i framtiden, vårt samhälle har övergivits och ersatts av ett styrande där alla måste rätta sig in i ledet. För att rädda mänskligheten från förfall tar man bort den fria viljan, allt bestäms av samhället.

Cassie är andra generationen som fötts in i denna värld, det är snart dags för hennes 16 års dag och därmed hennes matchning. Under matchningen får hon äntligen ha på sig en vacker klänning, i samfundet ska alla bära likartade, enkla kläder. På matchningen kommer hon paras ihop med en kille som kommer bli hennes make. Allt är redan fastställt beräknat utifrån olika variabler för att ge optimalt resultat. Men när Cassies matchning ska visas på den stora skärmen förblir bilden svart, när väl bilden flammar till visar den hennes bästa vän Xander. Cassie är chockad då det är mycket ovanligt att ungdomar från samma stad matchas mot varandra. Har det blivit något fel? Samfundet gör aldrig fel och varför visar silverdosan en bild på Ky, när det borde vara Xander.

Jag gillar verkligen den här boken, den tillför något nytt och spännande. Jag har blivit lite överdoserad på zombie och magigenren inom postapokalyptisk läsning. Författaren har lyckats med det jag älskar med denna genre, nämligen intresset av förlorad kunskap t.ex. att kunna läsa och skriva. Böcker är en raritet som är förbjudna. Samfundet har valt ut 100 dikter, 100 tavlor och 100 sånger som invånarna får ta del av, allt annat har förstörts och är därmed förbjudna att äga eller använda sig av.

Det här var mitt första försöka att börja lyssna på engelsktalande ljudböcker, jag valde riktigt bra. Boken är fantastisk och uppläsaren Kate Simses som med sin röst framstår som 17. Jag har redan börjat lyssna på del två i trilogin och jag är än så länge inte besviken.

Betyg: 9

Förlag: Turtleback books
Uppläsare: Kate Simses
Utgiven: 2010
Speltid: 10 h
Författarland: USA
Övrigt: del 1 i Matched trilogin
Genre: ungdom

lördag 11 maj 2013

Unni Drougge - Förkunnaren

Unni Drougge är tillbaka med en ännu en bok om Berit Hård och denna är klart bättre än den första även om jag bitvis saknar hennes satir mot storheter som GW och Jan Guillou. Berit är tuff, hård och säger vad hon tycker. Det är lite svårt att avgöra hennes utseende. I boken framställs hon som en överviktig brud, som inte bryr sig om utseende och där energin riktas mot hennes husdjur, en pytonorm som räddat hennes liv ett flertal gånger. På framsidan av boken skådas en snygg kvinna vilket gör det svårare.

En folkkär artist som predikar om kärlek och förståelse men bränner Koranen. En högt uppsatt socialdemokratisk politiker som jagar väljare men inte kan hålla fingrarna i styr. En självhjälpsbransch som hyllar lyckan men där allt bara handlar om pengar. Den här gången har Berit Hård, dekadent och överviktig skandaljournalist, hamnat i en riktig soppa. Efter att ha hoppat av arbetsförmedlingscoachens kramkurs får hon i uppdrag av konsultbyrån Lyckan att skriva ett stort personporträtt på artisten Lotuz af Love. Byrån Lyckan ägs av Stina, före detta tjackhora som efter succén med sin självbiografi är en populär lyckoguru. Plötsligt befinner sig Berit mitt i chakraträsket på ett ashram i Indien tillsammans med Lotuz och hans mystiska fästmö, och snart har hon dragits in i en rafflande historia som trots allt prat om kärlek och respekt handlar om det gamla vanliga: sex, pengar, makt och våld. Källa: adlibris

Berit påminner mig bitvis om Luna, en karaktär i Janet Evanovich värld där Stephanie Plum spelar huvudrollen. Dock är Berit smartare, klockare och kan dra slutsatser utifrån ledtrådar hon finner på vägen. Boken innehåller stora bitar av humor och satir och visar hur lätt det är för alla att tro på den senaste trenden och framförallt att dyrka personen som predikar. Än en gång vill jag ropa ut " Kolla källan!", innan du tror på allt du ser och läser. Jag hoppas Unni fortsätter att leverera böcker som är satiriska mot Sverige och dess invånare kända så väl som okända.

Betyg: 7

Förlag: Massolit förlag
Speltid: 17 h 45 min
Uppläsare: Anna Maria Käll
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Övrigt: Berit Hård del 2
Genre: Deckare

Bokcirkelträff: Felicia Försvann av Felicia Feldt

Då har den andra bokcirkelträffen ägt rum, denna gång på ett härligt utecafé vid Stortorget i Örebro. Vår lilla cirkel har utökats med två personer till så nu är vi 6 stycken. En jurist, en lärare, en socionom, en tolk, en journalist och en psykolog, kort och gott en härlig blandning av människor. Jag älskar våra träffar så alla får sin röst hörd och alla har olika åsikter kring böckerna vi diskuterar.

Till denna träff har vi alla läst Felicia Feldt självbiografi Felicia försvann. Jag hade faktiskt lyckats att missa hela debatten kring utgivningen av denna bok. Felicia är dotter till Anna Wahlgren en av Sveriges mest kända ansikten när det gäller barnuppfostran. Anna Wahlgrens bok Barnaboken verkar ha varit given i det svenska folkhemmet på 80-talet.
I Felicia försvann berättar Felicia om sin uppväxt med alkoholiserad moder och en fader som inte hade kraften att sätta emot modern. Familjen flyttar från stad till stad och byter tom land flera gånger per år. Totalt är de nio syskon med fyra olika fäder.

"En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner. Jag vill se en glad flicka. Har du förstått? Och visst, jag förstår. Jag har fått en hårt åtstramande fläta av mamma och en tillrättavisning. Men i hemlighet har hon fått något tillbaka. Och det vet hon inte om. För när hon håller så där om min haka så skickar jag allt mitt hat som jag har. För mig själv, i min egen tystnad"

Den här boken förmedlar enbart en känsla, nämligen hat. Det finns också ilska, sorg, förakt och framförallt hat.  Jag valde att lyssna på boken, vilket var ett stort misstag då hatet som Felicia förmedlar får mig att må illa genom hela berättelsen. Jag är hela tiden nära att sluta lyssna och därmed inte läsa klart boken, men jag tvingar mig vidare pga bokcirkeln. Jag har bitvis svårt att komma ihåg innehållet, det som stannat är mammans alkoholmissbruk, vidrigt äckliga män som vill att Felicia och hennes syskon ska röra vid deras könsorgan, Felicia fylld av hat och hennes syskon som hellre vill förlåta mamman.

Vi var rörande överens i bokcirkeln, boken var svår att ta till sig pga av allt hat. Därav blev betyget lågt 3,5 av 10.

Betyg: 3

Förlag: Weyler förlag
Sidor: 186
Utgiven: 2012
Författarland: Sverige
Uppläsare: Julia Dufvenius
Speltid: 4 h 15 min
Genre: biografi

söndag 5 maj 2013

Fredrik Backman - Saker min son behöver veta om världen

Jag har nyligen läst En man som heter Ove och funderade om författaren Fredrik Backman givit ut något mer verk. Döm om min förvåning att han givit ut två böcker, på samma förlag under samma år. Den ena var såklart En man som heter Ove, en underbart härlig och rolig bok som är i genren där Hundraåringen och Kaffe med rån hör hemma. Den andra författarens hyllning till sin egen son.

Citat ur boken: "Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. Riktiga män väger över 90 kilo -t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts."

Bokens tema är korta berättelser där författaren förbereder sonen på livet, möten och saker som inträffat. Det kan vara allt från IKEA, bajs, att tillaga världens bästa smörgås eller varför han ska/inte ska gilla fotboll. Jag älskar associationerna där delar av min värld är bekanta t.ex. när det gäller filmer och seriefigurer. Både jag och sambon läste delar av denna bok samtidigt och skrattade bitvis så tårarna rann. Det här är en härlig bok som avnjuts bäst genom att man läser den sakta dvs. några, korta historier i taget. Njut och skratta mycket.

Betyg: 6

Förlag: Bokförlaget Forum
Sidor: 201
Utgiven:  2012
Författarland: Sverige:
Genre: biografi?

onsdag 1 maj 2013

Ingrid Hedström - Lärarinnan i Villette

Lärarinnan i Villette fångade jag upp genom ett tips på en av många  bokbloggar jag följer. Boken har dock blivit strandad i mitt bibliotek i flera år men nu var det dags att lyssna på Ingrid Hedströms debut.

En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.

Samtidigt försöker Martines man, historikern Thomas, ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäcks när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ut ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris. Källa: Adlibris


Boken är en deckare som utspelar sig i Belgien, den blandar historia och nutid på ett snillrikt sätt. Belgien är ett outforskat område för mig och det är intressant att läsa om kopplingarna till massmorden i Rwanda och andra mörka delar av Belgiens historia. Boken är kort för att vara en deckare vilket höjer dess prestation då det inom denna genre oftast vävs in för mycket familjeliv med huvudkaraktärerna. Hedström har undvikit detta och istället lyfter hon fram Martine Poirot som kvicktänkt och smart. Språket är utmärkt och intrigerna i den lilla staden Villette skapar spänning och jag försöker hela tiden ligga steget före författarens avslöjanden.

Betyg: 7

Förlag: Alfabeta
Uppläsare: Marie Richardsson (Mycket bra!)
Speltid: 8h 40 min
Författarland: Sverige
Utgiven: 2009
Genre: deckare

Alden Bell - The reapers are the angels



Det här blev lite av en överraskning för mig, jag hade förväntat mig en ungdomsbok utifrån temat postapokalyptisk undergång med zombietema. Istället fick jag en välskriven, utmanade och stark skildring sett ur ett barns perspektiv. Barnet är 14 år och heter Temple, hennes erfarenheter och visdom gör henne mer vuxen än gemene man. Ensamheten i ett land drabbat av The walking dead har gjort henne stark och hon har en överlevnadsinstinkt som kan jämföras med Wolverine. Medan den övriga världen försöker skapa små fungerade samhällen, föredrar Temple att gå sin egen väg, hon vill upptäcka världen och möter därmed en mängd olika människor och platser. Hennes mål är att nå Niagarafallen och få uppleva underverket med egna ögon.   

Det är en riktigt bra bok som hör hemma i postapokalyptiska zombievärlden, den är inte en ungdomsbok utan passar mer i vuxenvärlden. Den är hård, grym och bitvis vidrig, även om det inte blir alltför ”splattrig”. Författaren är noga med fantasifulla detaljer, Temple plockar gärna med sig föremål från en svunnen tid. Hon grubblar mycket kring vad de är och vad de kan ha använts till.  Boken rekommenderas för dig som gillar en kort exposé inom denna genre.

Betyg: 8

Förlag: Tor
Sidor: 302
Utgiven: 2011
Författarland: USA
Övrigt: Alden Bell är pseudonym för Joshua Gaylord
Genre: postapokalyptisk

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...