lördag 31 januari 2009

Torey Hayden, Skymningsbarn

Än en gång snubblar jag över ett mästerverk. Hur jag kan ha missat denna författare tidigare är för mig en gåta. Jag kommer hädan efter att söka med ljus och lykta efter mer böcker ur denna genre.
Torey Hayden är en av USA mest välkända barnpsykologer. Hon har skrivit böcker i mer än två decennier. I samtliga skildrar hon sina fall och möten med barn som utsatts för våld och andra oförättade upplevelser, framförallt orsakade av vuxna människor.
Jag upplevde många känslor när jags lyssnade på denna bok: ilska och glädje dominerade starkt. Att vuxna människor kan behandla barn på ett så hemskt sätt är för mig en gåta som nog aldrig får ett svar.
Mitt tips är helt enkelt: Läs den eller framförallt lyssna på den. Jag garanterar en superb upplevelse

Betyg: 9

Janet Evanovich, Fearless fourteen


Jag hade både förhoppningar och längtan till denna bok. Tyvärr blev upplevelsen en total besvikelse. Detta är solklart den sämsta av Evanovich böcker om prisjägaren Stephanie Plum. Det saknas relevans, sammanhang, passion och framförallt SEX. Favoriten Ranger är med alltför lite. Jag är van att brista ut i gapskratt minst en gång i varje kapitel. Jag skrattade en gång i hela boken och det var när Lula blev attackerad av en apa.
Evanovich kommer ut med sin nya i juni och jag hoppas att det lyfta mitt intresse annars finns risken att jag ger upp Stephanie Plums värld.
Betyg: 4

Herman Lindqvist, Sveriges alla drottningar


Det tog sin tid, men nu är jag igenom Sveriges historia igen. Den förra hade just titeln Sveriges historia.
I denna volym är fokuseringen mer på de kvinnor som stod brevid kungarna.
Lindqvist försöker verkligen fokusera på drottningarna, men det är bara att inse att det snarare är kungarna som tar den största platsen i denna berättelse. Framförallt i början av den svenska historein. Undantag finns som Margareta och Kristina. Det blir en liten kopia av Lindqvist verk om Sveriges historia, dock blir den rörigare då mer namn förekommer under en sammanpressad tidschema. Den kan liknas vid torktumlare. Många namn cirkulerar och som lyssnare är det svårt att hänga med då hastigheten ökar.
Den intressantaste skivan var faktiskt den sista, när fokuseringen blev på nutidshistoria och vår nuvarnade kung och drottning. Det är alltid lättare att koppla detta eftersom man själv upplever det.

Betyg: 6

torsdag 22 januari 2009

Naomi Novik, Empire of ivory

Äntligen! är hon tillbaka. Det har tagit två böcker, men nu känner jag återigen känslan av lycka över att läsa en så superb bok. Denna bok kan liknas vid Noviks första: spänning, glädje, sorg, intriger och oväntade överraskningar.
Samtliga böcker har utspelats inom olika kontinenter och denna är inget undantag, nu är det afrika som ligger i blickfånget. Politiska diskussionämnen som kommer upp är bla slavhandeln och dess konsekvenser. Historien börjar lite banalt med en sjukdom som bryter ut och Temeraire och hans besättning är de som måste rädda dagen. Men jag blev som sagt positivt överraskas över denna bok.

Betyg: 8

torsdag 15 januari 2009

Naomi Novik, Black powder war.

Trean lyfter upp den floppade, Trone of jade. Vi får nu följa Temeraire och kapten Laurence på vägen hem från Kina. Vi möter mer spänning och intriger än i den förra boken. Även om den inte jämföras med Noviks debutbok som var mer rättfram och actionfylld. Jag saknar mycket av sjöslagen mellan drakarna. En liten delikates är dock nytillskotet Iskierka, som gör debut i slutet av boken.
Novik ska ha en eloge för sina väl etablerade historieskildringar. Hennes research för var och en av böckerna är superb. Hon t.o.m. besöker länderna där böckerna utspelar sig.

Betyg: 6

fredag 9 januari 2009

Naomi Novik, Throne of jade

Del 2 i Noviks hyllade serie om draken Temeraire och hans ryttare Laurence.
Jag förväntade mig en likartad känsla av inlevelse och spänning som den första delen gav. Tyvärr var besvikelsen total. Handlingen är mycket enformig och händelselös. Tråkiga monologer och likartade dialoger.
I denna skildring tar Jane Austen delen över och aktionupplevelsen uteblir. Början och slutet lyfter den lite. Missförstå mig rätt, det är fortfarande en bra bok att läsa, men i jämförelse med Hans majestäts drake är den bara en blek wanabee.

Betyg: 5

söndag 4 januari 2009

Ildefonso Falcones, Katedralen vid havet


En enorm överraskning för mig. Jag börjar alltmer bli imponerad av de spanska författarna. För ca ett år sedan läste jag Carlos Ruiz Zafóns, Vindens skugga, som väckte mitt intresse. Jag har också hört bra vitsord för Javier Sierra, La última cena. Vars bok kan liknas med intriger likt Holy blood, holy grail.
Ildefonso Falcones har slagit igenom stort i Spanien. Försäljningen av hans böcker kan liknas vid Stig Larssons i Sverige.
Katedralen vid havet är en fantastisk skildring av 1300-talets Barcelona och Katalonien. Vi får följa Arnau Estanyol liv i staden, som präglas av inkvisitionen, digerdöden, och krig. Det är samtidigt en roman med intriger, kärleksöden, sorg, ilska och sociala intriger.
Boken väcker många känslor. Det är inte ofta jag uttrycker så mycket ilska och hat mot vad människor utsätter varandra på grund av tradition, religion och ståndssamhället. Och samtidigt upplever jag lycka, skadeglädje med ett vargagrin när personerna får revansch.
Jag lyssnade på denna bok, vilket skapade en tillvaro då jag knappt kunde lämna min MP3. En perfekt lyssnarbok för den som ska ut och gå långa promenader.

Betyg: 8

torsdag 1 januari 2009

Naomi Novik, Hans majestäts drake

Det är helt fantastiskt att man forstsätter upptäcka nya och underbara världar. Det är alltid en rädsla när en bra bok tar slut att man inte ska upptäcka något lika bra, men min upptäckarglädje verkar aldrig ta slut.
Novik erbjuder en helt ny syn på kriget som rådde mellan England och Frankrike vid början av 1800-talet. Ett krig vars främsta slagfält låg till sjöss. Kapten Nelson mot Kejsare Napoleon. Novik inbjuder dock en mer fantasyskildring av historien då hon har med drakar och drakryttare i berättelsen. Boken är som en blandning mellan Paolinis Eragon, en smula Jane Austen, samt filmen Master and kommander förutom att man befinner sig på en drake istället för på ett skepp.
En bok som alla bör läsa oavsett ålder. Väntar med spänning på att läsa nr. två.

Betyg: 7

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...